Hvordan ta vare på bunadssølvet

Bunadsølv er mer enn bare tilbehør – det er en del av vår kulturarv. For å bevare sølvets glans anbefaler vi regelmessig rengjøring med mildt såpevann og en myk børste.  Oppbevar bunadsølvet i tørre og mørke omgivelser når det ikke er i bruk. Vi tilbyr også profesjonell rens for å sikre at sølvet ditt holder seg like vakkert, år etter år.

Rens hjemme

En enkelt vask kan friske opp bunadsølvet og fjerne fettmerker og is-rester fra fjorårets feiring. Dersom du er ute i siste liten kan denne blandingen, bestående av ingredienser du mest sannsynlig allerede har, være redningen. Bland sammen ingrediensene i en bolle av plast eller glass. Unngå å bruke bolle av stål. Vask sølvet med en myk kost (f eks tannbørste), for å ikke lage riper i sølvet


  • Oppskrift:
  • 1 liter lunkent vann
  • 1 ts salmiakk
  • Noen dråper zalo


Gammelforgylt og oksidert sølv


Dersom du har gammelforgylt eller oksidert sølv er det mange som vil anse deg som "heldig", ettersom dette ikke skal være helt blankt, og derfor ikke trenger å pusses like ofte. Du kan enkelt vaske sølvet med blandingen som står nevnt over. Bruk en liten børste for å komme til i små kriker og kroker. Dersom enkelte blanke deler har blitt matte, kan du gå over med en pusseklut.


  • Oppskrift:
  • 1 liter lunkent vann
  • 1 ts salmiakk
  • Noen dråper zalo


Forgylt sølv


Det forgylte bunadsølvet ditt er dekket med et tynt lag med gull. Vær derfor forsiktig når du pusser, slik at du ikke gnir vekk dette laget. Dersom du skulle være så uheldig å pusse vekk dette laget, fortvil ikke. Ta kontakt med vår kundeservice, og våre erfarne gullsmeder kan hjelpe deg. For å vaske sølvet kan du bruke blandingen som nevnt over. Du kan også bruke pussekluten for å få tilbake glansen.


Hvitt sølv


Hvitt og lyst sølv som ikke har blitt pusset på en stund vil gulne og bli matt. Vask det med zalo, vann og salmiakk blandingen og bruke en myk børste. Gå også over med en pusseklut. Du kan også bruke sølvdipp dersom sølvet ditt er ekstra oksidert. Da er det svært viktig å ikke la sølvet ligge for lenge! Bruk god tid, og ta heller flere korte dypp. Sørg for å skylle godt av i lunkent rennende vann for å stoppe den kjemiske reaksjonen. Tørk godt med en myk klut eller et håndkle.

5 nyttige tips


  1. Unngå å bruke gummistrikk når du oppbevarer eller rengjør bunadsølv da denne inneholder svovel  og vil lage mørke flekker på sølvet.
  2. En pusseklut kan brukes på alle typer søljer, og vil enkelt fjerne naturlig misfarging. Kluten skal ikke vaskes etter bruk, og bør oppbevares i en plastpose for å unngå å tiltrekke seg annen forurensning.
  3. Levert inn sølvet til en gullsmed ved jevne mellomrom for sjekk. Dersom du har arvet en gammel sølje som trenger en puss, anbefaler vi deg å ta den med til vår butikk for veiledning og sjekk.
  4. Oppbevar sølvet mørkt, tørt og lufttett. Legg det i en tett og syrefri plastpose, for eksempel en zip-pose. Sølvet vil da trenge mindre puss og rens når det skal brukes.
  5. For hjelp til pussingen, kan du bruke langtidsvirkende sølvkrem. Bruk svampen som følge med til å påføre kremen, og skyll godt av med vann etterpå. For å være sikker på at all kremen blir vasket bort, kan det være lurt å bruke en tannbørste for å fjerne krem fra kruser på sølvet.


Kan vi hjelpe deg med noe?